17 PowerBreaker branddetectiesystemen bij Enza Zaden

woensdag 28 mei 2014

Recentelijk heeft de organisatie Enza Zaden, wereldwijde ontwikkelaar van groenterassen, te Enkhuizen gekozen voor 17 PB-hittedetectiesystemen van InnoVfoam, ter beveiliging van acculaadstations en vorkheftrucks. 

Aanleiding tot deze keuze was een kortsluiting tijdens het laadproces van de heftrucks in een van de acculaadstations. “Toen ik terugkwam in de hal waar de vorktrucks opladen, zag ik een steekvlam uit een van de laadstations komen. Voor ik het wist stond de ruimte vol met rook’’ vertelt Reinier Hamans, medewerker van de afdeling Facilitair van Enza Zaden, die na sluitingstijd toevallig nog aanwezig was. De schade is beperkt gebleven tot een kapotte acculader en een hoop rookontwikkeling, en gelukkig kon verdere uitbraak van de brand in dit vroege stadium nog voorkomen worden. 

Mechanisatiebedrijf Van der Sluis, vaste leverancier van de heftrucks van Enza Zaden, staat in Noord-Holland beter bekend om haar mechanisatieoplossingen voor bloembollenteelt, akkerbouw en tuinbouw. Verder is Van der Sluis al jaar en dag dealer van Linde vorkheftrucks. Chris Kemp, vertegenwoordiger bij Van der Sluis interntransport, heeft het PowerBreaker systeem verschillende malen bij Enza Zaden onder de aandacht gebracht. Naar aanleiding van het incident is dit in een stroomversnelling terecht gekomen. Van der Sluis heeft samen met InnoVfoam gekeken naar een veilige oplossing ter voorkoming van brand tijdens het laadproces. 

Enza Zaden hecht veel waarde  aan een veilige werkomgeving, en was geschokt door het plaatsvinden van dit incident. Om er in de toekomst zeker van te zijn dat de bedrijfsvoering niet in gevaar komt, werd direct besloten te investeren in een beveiligingssysteem voor alle aanwezige vorkheftrucks, acculaadstations en palletwagens.

Enza Zaden heeft verschillende locaties waar de vorkheftrucks worden geladen, zo zijn er 10 PB systemen op vaste locaties in het magazijn geplaatst en nog eens 7 systemen in de kas geïnstalleerd. Reinier Hamans geeft aan dat in vervolg bij elke nieuwe vorkheftruck een PowerBreaker mee geleverd zal worden.