ATEX-systeem: 54 tanks beveiligd met 4km hittedetectiekabel

dinsdag 07 augustus 2018

InnoVfoam heeft de opdracht verworven voor het beveiligen van 54 opslagtankstanks met het Protectowire-branddetectiesysteem. Een grote tankterminal is voorzien van een ATEX-branddetectiesysteem ontworpen en geleverd door InnoVfoam. Het systeem bevat 4 kilometer detectiekabel, 5 besturingskasten en 78 junction boxen. 

Het systeem bestaat uit een Protectowire-detectiekabel met bijbehorende ATEX-besturingskasten. De kabels geven een brandmelding zodra er hitte van een brand ontstaat, doordat de kabel gecoat is met een speciale warmtegevoelige thermoplastic polymeer. De verbinding tussen de Protectowire-kabels van de tank en de floating roof is met behulp van een kabelrupssysteem gerealiseerd. Daarnaast zijn installatiematerialen en toebehoren door InnoVfoam geleverd.

De Protectowire-kabel detecteert of er in een zogenoemde RIM-seal gebied sprake is van hitteontwikkeling. Dit is het meest risicovolle gebied van een tank. Indien er sprake is van hitteontwikkeling zal de detectiekabel een melding doorgeven aan de ATEX-besturingskasten. De besturingskast staat in verbinding met de controlekamer en geeft door dat de tank met blusschuim gevuld moet worden.

InnoVfoam is distribiteur van Protectowire-systemen. Protectowire kenmerkt zich door de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. De kabels zijn geschikt voor elektriciteitscentrales, gasopslagtanks, vliegtuighangars, kabelgoten, koelhuizen, magazijnen. Metro- tram- en treinbanen, stofafzuiginstallaties, tankbeveiliging en transportbanden. Meer informatie over lineaire hittedetectie is via deze link te vinden.