Livsmedelverket: 'Fluorhoudend blusschuim vervuilt water'

maandag 15 december 2014

Door testen en nieuwe onderzoekmethoden komen steeds meer wetenschappers wereldwijd tot de conclusie dat PFOS en PFOA gerelateerde koolstoffluor-verbindingen nog steeds aanwezig zijn in bepaalde blusschuimen. Dit leidt tot problemen voor het welzijn van mensen, dieren en het milieu. Livsmedelverket, de Zweedse tegenhanger van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, heeft haar onrust uitgesproken over in vissen aangetroffen verhoogde waardes van PFAA (PerFluoroAlkyl Acids). PFAA heeft dezelfde gedragingen als PFOA (Perfluoroctaanzuur) en is persistent (blijvend, vastzittend in mensen, dieren en in het milieu).

Wetgeving

De afgelopen jaren hebben zich allerlei ontwikkelingen voorgedaan binnen Europa op het gebied van wet- en regelgeving omtrent fluorhoudende blusschuimen. Aanleiding  is de constatering dat fluorchemicaliën steeds nadrukkelijker teruggevonden worden in bodem- en oppervlaktewater, met verstrekkende gevolgen voor o.a. een veilige drinkwatervoorziening.Op 26 juni 2011 is het gebruik van PFOS-houdend blusschuim verboden door de Europese Unie. Wetenschappers en overheden kijken daarom steeds kritischer naar verhoogde waardes van PFOA en PFAA in o.a. drinkwater en vissen. Verschillende Europese overheden hebben aanbevelingen gegeven over het gebruik van fluorhoudende blusschuimen.

  • Indien er gelijkwaardige fluorvrije vervangers zijn m.b.t. fluorhoudende blusschuimen, dan worden die aanbevolen.
  • Wanneer dit niet het geval is, moet men het bluswater opvangen.
  • Gebruik voor training van fluorhoudende blus schuimen wordt ten zeerste afgeraden.


Fluorvrij schuim

Er wordt steeds meer druk gelegd op de producenten van blusschuimen om hoogwaardige fluorvrije schuimen te ontwikkelen. Zo brengt Solberg Scandinavian, één van de toonaangevende blusschuimproducenten in de wereld, al vanaf 2008 volledig fluorvrije blusschuimen op de markt. Deze schuimen zijn bekend geworden onder de naam Re-Healing Foam. Solberg is er momenteel in geslaagd om in ca. 80% van de gevallen waar blusschuimen ingezet wordt, fluorvrije concentraten aan te bieden met uitstekende bluseigenschappen.

Certificaties

Solberg Scandinavian is tot dusver, de enige fabrikant die een organohalogenen vrij verklaring kan afgeven. Met deze verklaring zijn organisaties er zeker van dat Re-Healing Foam producten, bij verdere aanscherping van Europese wet- en regelgeving, 100% vrij zijn van fluor, broom en jodium. De belangrijkste producten hebben UL listing, EN 1568, ICAO-A,B & C approval of Lastfire acceptatie certificaties. InnoVfoam brengt deze producten op de markt in Nederland.